Új eszközzel bővült az Anyagtechnológia Tanszék Laboratóriuma

2018. június 12-én és 13-án új eszközzel bővült a Tanszék anyagvizsgáló laboratóriuma. A lemezvizsgálatok terén kiemelten fontos szerepet betöltő berendezés, az Erichsen 142 univerzális lemezvizsgáló gép, automatikus alakváltozásmérő kamera rendszert kapott, mellyel immár helyben elérhetővé vált a korszerű ipari projektekbe történő bekapcsolódás és a magas szintű tudományos kutatás lehetősége is.

 

Korábban, a lemezpróbatestek alakváltozásának mérése a kecskeméti MBMH Kft. Présüzemében, és egyben az üzem dolgozóival szoros együttműködésben valósult meg. A közös munka eredményeként egy TDK dolgozat, egy MSc diplomadolgozat, két magyar nyelvű folyóiratcikk, illetve egy angol nyelvű konferencia cikk és egy angol nyelvű folyóirat cikk is megjelent (utóbbi cikk külföldön, az AIP kiadásában).

 

A beszerzés mindképpen nagy könnyebbséget jelent majd a jövőben, hogy ezután házon belül is elérhetővé válnak bizonyos kísérletek, de természetesen mindez nem jelenti az MBMH Kft. Présüzemével történő szakítást. Épp ellenkezőleg, a Présüzemmel történő további együttműködésben, a tanszék fejlett eszközeivel olyan komplex lemezalakító és lemezvizsgáló bázis jöhet létre Kecskeméten, mely az országban akár egyedül állóvá nőheti ki magát a jövőben.

 

Az optikai alakváltozásmérő 4 CCD kamerás rendszer, a lemezalakítási folyamatokat - mint például az alakváltozás időbeni lefolyását vagy épp a tönkremenetelt - valós időben (másodpercenként több ezer fénykép készítésével) képes folyamatosan figyelemmel kísérni, mely elengedhetetlen követelmény pl. az alakítási határdiagramok felvételéhez és egyéb lemezalakítással kapcsolatos jelenségek, problémák megítéléséhez. A rendszert a németországi székhelyű Vialux GmbH. telepített a laborunkban, mely az alakváltozás mérés tekintetében  piacvezető vállalatnak számít. Ezt a tényt jól mutatja, hogy a vállalatvezető üzletkötője (a képen) Mr. Peter Feldmann, számos tudományos publikációval rendelkezik és, hogy a cég rendszeresen képviselteti magát a legnagyobb lemezalakítással kapcsolatos világszínvonalú rendezvényeken, konferenciákon.