TDK élmények 2.

GEYER KIRILL VALENTIN

Miért javasolnád másnak is?

„Egy TDK dolgozat legnagyobb értéke a tudás és a tapasztalat, amikre a kutatás közben szert teszünk. Ez hatványozottan igaz, ha a feldolgozott tudományterületen képzeljük el a jövőbeni karrierünket. Emellett fontos megemlíteni, hogy felkészít a majdani szakdolgozatra és kapcsolatépítési lehetőségeket is rejt.”

Miért volt jó TDK-znod?

„A TDK dolgozatomnak köszönhetően mélyebben beleáshattam magam egy adott témakörbe, mint azt a hallgatók általában szokták. Mindamellett, a TDK dolgozatnak köszönhetően előre, negatív következmények nélkül tapasztalhattam meg, a későbbi szakdolgozat írás menetét.”

Milyen hasznod származott a TDK-ból?

„Egy TDK részvételt és esetleges OTDK helyezést az oktatók nagyra tartanak itt az egyetemen. A dolgozatírás közben és az OTDK-n egyaránt van lehetőség kapcsolatépítésre, amelyből később profitálhatnak a hallgatók. Az esetemben, mindezeken felül egy-egy ösztöndíj elnyerésében is döntő szerepet játszott a helyezésem.”

Milyen élmény volt?

„Természetesen a kezdetben nem volt egyszerű az adott félév tárgyai mellett egy efféle nagy volumenű dolgozat írása, de a későbbi visszajelzések mindenért kárpótolnak. Az én projektem egy konkrét legyártott elemet is eredményezett, amelyet végleges formájában látni, és tudni, hogy azt én terveztem nagyszerű érzésnek bizonyult.”

Hogyan csináltad Te?

„Szükség van egy jó témára, amelyen szívesen dolgoznánk. Ha ez megvan, onnantól nem okoz majd különösebb gondot, hogy időt szánjunk a projektünkre. A téma fixálását követően pedig nem szabad sajnálni az időt az irodalomkutatásra, és a téma pontos megértésére, amelyet követően kezdődhet a tényleges tudományos tevékenység. Fontos a dokumentáció, főleg a mérnöki tématerületeken, hiszen amellett, hogy adott esetben méréseket végzünk, azokat dokumentálni is kell, amelyet érdemes folyamatosan végezni.”

Milyen nehézségekkel néztél szembe a TDK során?

„A legnehezebb része szerintem az önálló munkavégzés. A dolgozat során, csak kevés kisebb fix határidő adott, a legtöbbet a hallgatónak kell megszabnia. Így csak kevés - jellemzően egy - fontosabb végső határidőről beszélhetünk, ami motiválhatja a hallgatót. Ha az adott témát azonban hozzánk közelinek érezzük természetesen ez a nehézség is leküzdhető.”

Mi volt az oka annak, hogy elkezdtél TDK-zni?

„A járműépítő csapaton belüli feladatom magas szintű dokumentáltságát szerettem volna biztosítani ezáltal, amellett, hogy az esetleges eredmény a továbbtanulás során is pontot ér. Ezenfelül, nem sokkal a jelentkezést megelőzően döntöttem el, hogy az adott területtel szeretnék később a karrierem során is foglalkozni, így a TDK segítségével szerettem volna biztosítani a szakmai fejlődésemet.”