Kollégáink a párizsi JEC kompozit világkiállításon jártak

A hidrogénnel hajtott alternatív járművek képesek megoldani számos, a járműiparral szorosan összefüggő kihívást, például az éghajlatváltozást, a helyi levegőszennyezést, az energiaellátás biztonságát. Az Erasmus mobilitást egy, az Innovatív Járművek és Anyagok Tanszéken futó K+F projektből származó kapcsolat alapozta meg. Egyetemünk 2020-ban egy határozott kutatási irányt vett: a zöld gazdaság, közvetve pedig a hidrogéntechnológia hangsúlyos szerepet kap a következő években. A projekt tartalmaz kiemelt környezeti célokat, amelyek a hidrogénhajtás társadalmi elfogadottságának növelése és a tartálygyártáshoz kapcsolódó környezeti hatások értékelése. Az éghajlatváltozás okozta problémák egyre sürgetőbbek, így a zöld közlekedés széleskörű társadalmi igényére válaszolva tanszékünk a területhez köthető kutatásban a hidrogéntárolás fejlesztését tűzte ki célul.

 

Ezen a területen négy fő irány van:

  • Belső mag rotációs öntése (Rotation Molding)
  • Csatlakozó záróoldali betétek forgácsolása (Cutting)
  • Külső, kompozit szálerősítésű héj tekercselése (Winding)
  • Nagynyomású hidrogén-tartályok biztonságtechnikája (H2 Safety)

 

2022-ben Észak-Macedóniában a Mikrosam vállalattal elindult egy közös munka, amely a 4-es típusú (belső polimer magú), tartályok karbonszállal történő tekercselését célozta meg. A vállalat egyike azon keveseknek, akik ezen berendezések fejlesztésével és értékesítésével is foglalkozik.

 

Párizsban, a JEC Világkiállításon a Mikrosam egy új fejlesztést mutatott be, amely egyetemünk célkitűzéseit is szolgálhatja. A Mikrosam meghívásából vettünk részt a kiállításon. A vállalat részéről Aleksandar Chakmakoski-val és Viktorija Dzingoska-val találkoztunk, akik a műszaki, menedzsment és sales területen is kompetensek voltak. A látogatás alkalmával megismerkedtünk az új fejlesztésű száltekercselő géppel, amely különböző átmérőjű és hosszúságú hidrogén tartályok tekercselésére alkalmas. Mivel a kiállításon több vállalat hasonló termékeit is megtekintettük kijelenthető, hogy a Mikrosam magas minőséget és a terület kiemelkedő termékét fejleszti. Amellett, hogy a fejlesztés minden területére betekintést nyertünk, lehetőségünk nyílt megismerni a száltekercselés szimulációjára alkalmas szoftvert. A sikeres egyeztetések és tárgyalások eredménye, hogy az egyébként rendkívül költséges, csak berendezésekhez járó szoftverből ingyen, egy próbaverziót kapott az egyetemünk. Az NJE K+F munkáját szolgáló berendezés specifikálását szintén sikerrel zártuk.  

 

Összességében elmondhatjuk, hogy egy rendkívül gyümölcsöző vállalati kapcsolatot alapoztunk meg a látogatás során, amelynek a közeljövőben további eredménye várható.