TDK élmények 3.

SINKA TAMÁS

 

Miért javasolnád másnak is?

 

„A TDK számomra, mint szerintem nagyon sok hallgatónak is, a sok pozitívum miatt volt kecsegtető. Ahogy azt mindig mondják, meg lesz a szakdolgozat és mindamellett egy olyan tudományos munka is elkészül ezzel párhuzamosan, amellyel esetlegesen a későbbi pályafutása során foglalkozhat, vagy foglalkozni fog. Azonban az sem kizárt, hogy valakit a kíváncsisága hajt és amiatt vág bele. Személy szerint én is ez utóbbi csoportba estem bele. Azt, hogy miért javasolnám? A fentiek mellett benne van az, hogy a hallgató megismerkedhet/ elmélyülhet egy kedvelt/ismeretlen, de kecsegtető témában és ezzel olyan rálátást szerezhet, amelyet a TDK nélkül soha. Olyan kapcsolatokat, ismeretséget tud szerezni, amik akár a későbbiekben álláskeresés során is jól jöhetnek.”

 

Miért volt jó TDK-znod?

 

„Még jobban megismerkedtem a tanszék munkatársaival, az ő kutatási területeikkel. Olyan barátságok alakultak ki, amelyek ennek hiányában valószínűleg sosem születhettek volna meg. A TDK munkám miatt a későbbiekben lehetőségem volt megismerni és találkozni kutatókkal és valamennyire segíteni nekik a munkájukban. Eljuthattam országos konferenciákra is, amelyek mind-mind hatalmas élmények voltak számomra.”

 

Milyen hasznod származott a TDK-ból?

 

„Természetesen a korábban említett pozitívumok rám is vonatkoznak így azokat nem sorolnám fel ismét. Nekem, ami így egyből eszembe jut, hogy az általam kedvelt technológiában el tudtam mélyedni és egy olyan típusát ismerhettem meg, ami a mai iparban rendkívül közkedvelt.”

 

Milyen élmény volt?

 

„Jó élmény volt. Természetesen voltak kudarcok is benne. Amikor a kísérletek nem úgy sikerülnek, egyes technológiák nem megfelelősége tudott borsot törni az ember orra alá, de amikor végre összejön hosszas próbálkozások és gondolkozás után, amit szeretnénk az óriási élmény tud lenni.”

 

Milyen nehézségekkel néztél szembe a TDK során?

 

„Számos akadály volt számomra, amik leküzdésre vártak. A dolgozat megkezdése előtt nem sok angol irodalmat olvastam nem csak szak- hanem szépirodalmat sem, így az első akadály a nyelvi korlátaim leküzdése és fejlesztése volt. A második a korrekt és szabatos fogalmazás, amelyet a mai napig igyekszem gyakorolni. A harmadik pedig a következtetések levonása, a kapcsolatok meglátása. Mivel ez a dolgozat egy kutatói munka, így ezek elengedhetetlen részei.”

 

Mi volt az oka annak, hogy elkezdtél TDK-zni?

 

„A 6. félévben sok tantárgy kezdődött úgy, hogy az általános tematika ismertetése után fel lett dobva a labda, hogy ki szeretne TDK-zni, hogy érdemes, mert jó és csak nyerni lehet vele stb. Ez elültette a bogarat a fülembe és felkerestem a tanszéki oktatókat, hogy szeretném megpróbálni.”