TDK élmények 4.

TAJTI FERENC


Mi volt az oka annak, hogy elkezdtél TDK-zni?

 

„A szakmai gyakorlatomat az IJAT tanszéken töltöttem és ott ismerkedtem meg a TDK dolgozatom témakörével. A lézersugaras felületkezelés és hatásának vizsgálata, egy feltörekvő tudományterület napjainkban. Fontosnak tartottam, hogy a szakmai gyakorlat alatt olyan munkát végezzek, amit a későbbiek során fel tudok használni. Így esett a választásom erre a területre. Már a szakmai gyakorlat elejétől kezdve tudtam, hogy ezzel a témával érdemes a TDK-n indulni. A TDK munka motivációja számomra az volt, hogy már az egyetemi évek alatt valami plusz tudást tudjak szerezni.”

Milyen hasznod származott a TDK-ból?

„A TDK dolgozat megírása során rengeteg hazai és nemzetközi irodalmat olvastam el a témában, így a szakmai nyelvismeretem fejlődött. Egy plusz tudást szereztem az egyetemi tanulmányok mellé, amit a mai napig is használok a munkám során.”

Miért volt jó TDK-znod?

„Egy új feltörekvő tudományterületbe pillanthattam be a felkészülés alatt, valamint a sok gyakorlás alatt nagyon sokat fejlődött az előadói készségem.”

Miért javasolnád másnak is?

„A TDK dolgozat elkészítése egy jó gyakorlás a szakdolgozat elkészítéséhez, ezért én nagyon hasznosnak gondolom. Sokkal könnyebb úgy egy jó szakdolgozatot írni, hogy előtte már végeztünk irodalomkutatást, készítettünk kísérlettervet, elvégeztük és kiértékeltük a méréseket.”

Hogyan csináltad Te?

„A szakmai gyakorlat elején választottam ki a tématerületet és ez idő alatt párhuzamosan kezdtem el az irodalomkutatást, kísérlettervezést, majd a konkrét mérések elvégzését. A szakmai gyakorlat végére, jól megismertem a tématerületet, a vizsgálatok nagy részét el is végeztem, így mikor az oktatás újra elkezdődött már nagyrészt csak a dolgozat megírásával kellett foglalkoznom. Fontos volt több időt az írásra fordítani, mert ezt a dolgozatot adtam be először a házi TDK-ra majd az ottani elért helyezés alapján részt vehettem az OTDK-n és ide módosítás nélkül kellett beadni ugyan azt a dolgozatot.”

Milyen nehézségekkel néztél szembe a TDK során?

„A TDK során egy speciális határfelületi vizsgáló berendezést építettünk közösen a tanszékkel, amit próbáltunk a meglévő eszközökből kialakítani. Elég sok időt elvett ennek a berendezésnek a megépítése, de utána kiváló eredményeket tudtam vele kimutatni a TDK során.”

Milyen élmény volt?

„Többen indultunk a TDK-n ismerősökkel különböző témákkal és jó volt megismerni a többiek kutatásait, valamint a munka során mi hallgatók is jobban összekovácsolódtunk.”