TDK élmények 5.

HORVÁTH ZSOLT KRISZTIÁN

 

Miért javasolnád másnak is?

 

„Ha valaki elveszettnek érzi magát a szakdolgozatírással kapcsolatban, akkor ez egy nagyon jó gyakorlási lehetőség, vagy akár a TDK munkát kibővítve szakdolgozatként is megállja a helyét. Ez egyfajta kihívás, ami rámutathat a képességeinkre és mindenképp pozitív hatással van az emberre.”

 

Miért volt jó TDK-znod?

 

„Nem kellett felkészületlenül előadnom a szakdolgozatomat egy bizottság előtt, hiszen előtte már csináltam ilyet, tisztában voltam vele, mik ez elvárások és milyen jellegű kérdésekre számíthatok majd. Az is fontos, hogy én egy sok irányba továbbvihető témát választottam, így, ha a jövőben mesterképzésbe vagy netalántán doktoriban gondolkodnék, akkor kifejezetten jó alapként szolgálhat a folytatáshoz.”

 

Milyen hasznod származott a TDK-ból?

 

„Egyértelműen sokat adott a fogalmazáskészségemhez, illetve az előadáskészségem is fejlődött. A legnagyobb haszon talán az, hogy végigcsináltam kvázi egy projektet, így később mondjuk egy munkahelyen már nem vakon álltam neki valaminek, hanem tudtam azt, hogy hogy kezdjek neki és milyen főbb lépésekkel kell számolnom, illetve hogyan osszam be az időmet. Azt is megtanultam milyen hónapokig csak egy bizonyos feladatra koncentrálni.”

 

Milyen élmény volt?

 

„A kísérletezést nagyon élveztem. Az írással voltak nehézségeim és az idő is szorított, de összességében nagyon pozitív élmény volt. Ha nem az utolsó évemben csináltam volna, akkor biztos, hogy folytattam volna a kísérleteket egy újabb TDK-val. Maga az, hogy egy több fős, rengeteg tudással és tapasztalattal rendelkező bizottság előtt kellett előadást tartanom, elég ijesztő volt. Sokat segített az előadásra való készülésben, a konzulensem, illetve az, hogy szűk három hónapig csak azzal foglalkoztam, hogy a témámat minél részletesebben körbejárjam. Minden lehetséges forrást elolvastam és értelmeztem, hogy a tudásom megfeleljen az elvárásoknak.”

 

Hogyan csináltad Te?

 

„Őszintén szólva viszonylag későn kezdtem neki a dolognak, kicsit több mint három hónapom volt mindenre, de megterveztem és igyekeztem minden eshetőségre felkészülni, arra is, ha esetleg a kísérleteim kudarcba fulladnak, szerencsére mondhatni minden flottul ment, úgy ahogy elterveztem.”

 

Milyen nehézségekkel néztél szembe a TDK során?

 

„A legnagyobb nehézség maga az írás volt. Lényegi információt kellett átadnom, úgy, hogy mindenki számára érthető legyen, ugyanakkor szakmailag megfeleljen az elvárásoknak és ne írjak felesleges dolgokról. Az előadással szerencsém volt, én voltam az első, szóval nem sok időm volt idegeskedni. Az utána következő kérdések miatt sem izgultam, hiszen pontosan tudtam, mit miért csináltam.”

 

Mi volt az oka annak, hogy elkezdtél TDK-zni?

 

„Megmondom őszintén tanácstalan voltam a szakdolgozatírással kapcsolatban. Aztán egy barátom mesélt erről a TDK dologról és felkeltette az érdeklődésemet, furcsálltam, hogy előtte sehol sem hallottam róla. Aztán mikor elkezdtem utánajárni, megakadt a szemem egy érdekesnek tűnő témán és kicsit utánakerestem. Nagyon megtetszett a téma és azonnal szóltam is a későbbi konzulensemnek, hogy TDK-ra szeretnék jelentkezni.”