SICT 2022 konferencia, Barcelona

Dr. Weltsch Zoltán és Berczeli Miklós a Surfaces, Interfaces and Coatings Technologies konferencián vettek részt Barcelonában. A konferencia nagyszerű lehetőséget kínált a felületek és bevonatok tudományának és technológiáinak területén tevékenykedő tudósok, kutatók és szakértők (polimer-, anyag- és festékkémikusok, felület- és határfelületi tudósok, formulázók, tervezők és döntéshozók) számára mind a tudományos, mind az ipari körökből, hogy bemutassák legújabb kutatási eredményeiket, megosszák meglátásaikat.

 

A konferencia kiváló lehetőséget biztosított az Európából és a világ minden tájáról érkező tudósok számára, hogy találkozzanak és megvitassák a felületek és bevonatok fizikája és kémiája, a felületi tervezés/módosítás, a bevonatok lerakódása és funkcionalizálási folyamatai, valamint a vizsgált tulajdonságok és teljesítmények terén elért legújabb eredményeket az olyan kapcsolódó innovációs területeken, mint a heterogén katalízis, kétdimenziós anyagok és grafén, bio-felületek, nanoelektronika, bio-nanotudomány, funkcionális/energetikai anyagok stb.

 

Dr. Weltsch Zoltán: The effect of cold plasma and fs-laser generated plasma surface treatment ont the wettability of high strength steel and the strength of overlap bonded joint címmel bemutatta a járműipari növeltszilárdságú acélon elért felületmódosító eredményeit a Neumann János Egyetemnek. Az előadás nagy érdeklődést keltett a hallgató közönségben, ugyanis a növeltszilárdságú acél ragasztásánál kétszeresére növelte a kötés szilárdságot.

 

Berczeli Miklós: lnfluence of cold plasma surface treatment of HIPS and PA6 based nanocomposite polymers on wetting properties and 2K epoxy and 2K hybrid adhesive joints címmel mutatta be eredményeit. Ebben az esetben járműipari polimereken végrehajtott hidegplazmasugaras felületkezelés nedvesítésjavító és ragasztott kötés szilárdságát növelő kezeléseit és a háttérben lévő anyagtudományi folyamatokat magyarázza.


A témáinkhoz kapcsolódó szakmai kapcsolatok is sikerült bővíteni. Több résztvevővel tartjuk a kapcsolatot, akik hasonló témában kutatnak, kiterjesztve ezzel az EU-s lehetőségeinket.