Jámbor Norbert TDK tevékenysége

 

TDK témám Dr. Kovács Zsolt Ferenc ajánlására kezdtem el kidolgozni a nikkel-bázisú szuperötvözetek forgácsolásához kapcsolódóan. Ezen anyagokat főként a repülőgép- és űrhajó iparban, illetve az energetikai iparban hasznosítják. Olyan erősen ötvözött anyagok, amelyeket kifejezetten speciális ipari igényekre szabva fejlesztettek ki. Fontos jellemzőjük: a nagy melegszilárdság, kúszásállóság és korrózióállóság. Az anyagok alacsony hővezető-képessége, illetve nagy szilárdsága által forgácsolás során nagy hőterhelés éri a forgácsolószerszámokat, amelyek rendkívül gyorsan tönkre mennek.

 

Elsődleges célom horonymarás esetében növelni a szerszámok éltartamát. A hagyományos hűtő-kenő eljárások nem bizonyultak elég hatékonynak a szuperötvözetek megmunkálásánál. Irodalomkutatásom alapján arra jutottam, hogy kriogén hűtéssel lehetőség van jelentős mértékben javítani a szuperötvözetek forgácsolásának körülményeit (a kriogén hőmérsékleti tartomány -273 °C és -150 °C között helyezkedik el).

 

Jelenleg Kónya Gábor konzulensem segítségével egy folyékony nitrogén hűtőközeggel működő külső hűtőrendszer tervezésén és megépítésén dolgozom, amely segítségével horonymarás közben hűthetjük az alkalmazott forgácsolószerszámot. A hűtőrendszer elkészültével kísérleti marásokat fogunk végezni, amely alapján kiértékeljük a kapott eredményeket.