Új szabadon választható tárgyat hirdet az Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék

Zöldgazdaság alapjai, oktató: Tan Attila

 

Rövid ismertető:

 

Mi jelent a Zöldgazdaság a gyakorlatban? A környezetünk maximális és minden szempontból megvalósított védelme olyan módon, hogy az életünk során képesek legyünk fejleszteni, gyártani, szállítani, raktározni, kereskedni és a hulladékot mint értékes alapanyagot több módon újrahasználni vagy újrahasznosítani. Alapfeltétel, hogy a felsorolt tevékenységeink közül, egyik lépésben sem szennyezzük a környezetünket. Én ezt nevezem egységesen Zöldgazdaságnak!  Ennek elveit vesszük át közösen úgy, hogy a megoldás megtalálására a végzett hallgatóknak képesek legyenek az életük során, továbbá megnézzük az, hogy milyen módon lehet a családban és a munkahelyen egyaránt alkalmazni és képviselni ezeket az elveket.

 

Miért is lehet fontos ez a tantárgy a számodra? Pár kérdés, hogy segítsek megérteni:

  • A klímaváltozást nem te okoztad! De tudod azt, hogy ezzel együtt kell élned és tenned kell ellene?
  • Akarod tudni, hogy fogja a klímaváltozás 10-20 vagy 30 év múlva meghatározni a munkádat, vagy a magán életedet?
  • Tudod azt, hogy a zöldgazdaság a klímaváltozással párhuzamosan alakult ki? Célja, hogy gyártásba vigye azokat az elveket, aminek alkalmazásával tudjon az ember 30-50 év múlva is Földön kényelmesen élni?
  • Tudtad, hogy a zöldgazdaság minden tevékenység részévé kell, hogy váljon, a cél pedig az, hogy a Föld élhető maradjon? Szeretnél látni már most megoldásokat a problémára?
  • Tudtad, hogy a zöldgazdaság fejlesztésére az EU és hazánk is több 1000 Mrd Ft-ot biztosít pár éven belül a gazdaság és lakosság számára?
  • Akarsz tenni a klímaváltozás ellen és úgy alakítani a jövődet, hogy ennek részese legyél? Akár ebből élj?!
  • Érdekel, hogy a klímaváltozás milyen társadalmi és gazdasági változásokat okoz most és a jövőben, itthon és globálisan?
  • Tudod, hogy 15- 20 év múlva már nem a mostani szakértőktől és vezetőktől, hanem tőled is függ a klímaváltozás elleni tevékenység és tenned kell érte?
  • Tudod, hogy a zöldgazdaság a legmodernebb eszközöket is bevonja a klímaváltozás hatásainak mérséklésére ? Akarsz ezekről a csúcs technológiákról értesülni, vagy akár használója, vagy fejlesztője lenni?
  • Szeretnéd tudni, hogy az EU és hazánk milyen módon és mennyi pénzzel támogatja azt, aki a zöldgazdaság elvei szerint dolgozik és fejleszt a jövőben? Szeretnél ebből a pénzből részesülve a klímaváltozás ellen tenni.
  • Mindenre van megoldás, ehhez egy irányt mutatunk és szemléletet adunk! Bármilyen munkát is akarsz magadnak a jövőben várunk, hogy ennek a feladatnak a zöldgazdaság megismerésével részese legyél.
  • 26 tanóra alatt a képzésben minderre ráláthatsz és dönthetsz! Kredit pontok száma: 2
  • Előadó: Tan Attila (klímavédelmi és környezetvédelmi szakértő)
  • Dr. Weltsch Zoltán tudományos rektorhelyettes úr arra kért, hogy a széleskörű gyakorlati tapasztalataimat adjam át és mutassam be a hallgatóknak. Ezt szem előtt tartva nem akarok definíciókat és képleteket a hallgatókba sulykolni. A rendelkezésre álló 26 órában egy gyakorlatra és tapasztalatra alapozott széles látókört szeretnék átadni, mellyel rálátást lehet szerezni a Zöldgazdaság elveire. Amennyiben a jövőben egyes témák kiemeltek lesznek, akkor azokat a következő félévben részletesen, külön tantárgyként megtanuljuk. De ez legyen a jövő!

Örömmel várlak az előadásra!!!

 

Oktatói felelősségem:A Zöldgazdaság mint fenntarthatóan működő gazdasági forma megvalósításához szükséges alapinformációk és szemlélet átadása és magasszintű oktatása. Kiemelt szempont a gyakorlat központú oktatás. A jelenleg 50-70 éves generáció felelőssége az, hogy a mai 15-25 éves korosztály megkapja azt a szemléletet és képességet, amellyel képes lesz arra, hogy a változó éghajlati viszonyokat hatékonyan túlélje és kezelje. A 30 éves környezetvédelmi és ipari tapasztalataim felhasználásával ebben kívánok segíteni a tantárgyon keresztül.

 

Tan Attila

 

2022-08-20