Digitális fogászati tervezés alapképzési szak

Az országban és a régióban is egyedülálló a Digitális fogászati tervezés alapképzési szak, amely elsőként indult el idén a Semmelweis Egyetem és a Neumann János Egyetem együttműködésében. A szakot elindító első előadáson dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika vezetője, dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánja, valamint dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja köszöntötte a hallgatókat.

Az újonnan elindult szak ünnepélyes megnyitóján elsőként dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Intézetének igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket és a hallgatókat. Mint elmondta: a Neumann János Egyetemmel közösen létrehozott képzés az országban egyedülálló, de Európában is kevés helyen indult eddig fogorvostudományi karon ilyen jellegű szak. Felhívta a figyelmet, hogy a képzés létrehozásában dr. Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter, valamint dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is partnere volt az intézményeknek.

A kivehető fogpótlásokat ma már egyre inkább felváltják az állcsontokba helyezett implantátumokra készített rögzített fogpótlások, a hagyományos fogszabályzókat a láthatatlan eszközök, a fogászati röntgenleletek pedig egy kattintással emailben továbbíthatók. A mesterséges intelligencia megjelenése és a digitális technológia rohamos fejlődése olyan tudást igényel a fogorvoslásban is, amely igazán magas szinten már nem sajátítható el néhány napos képzéseken. Ezért indította el a piaci igények kielégítésére a 3 éves digitális fogászati tervezés alapszakot 2022 szeptemberében közösen a Semmelweis Egyetem és a kecskeméti Neumann János Egyetem.  Előbbin a hallgatók többek között biofizikát, fej-nyaki anatómiát, dentális implantológiai alapismereteket és fogpótlástant is tanulnak, míg a képzés egyharmadát jelentő mérnöki tantárgyakat – köztük matematikát, anyagszerkezettant, hálózatokat, CNC marást és additív technológiákat – utóbbi közreműködésével sajátíthatják el.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Semmelweis Egyetem

Fotók: Kovács Attila