Homonnai Bence TDK tevékenysége

Homonnai Bence gépészmérnök szakos hallgató vagyok Anyagtechnológia és minőségügy szakirányon, demonstrátori tevékenységem mellett TDK munkát is készítek. Konzulensem Hareancz Ferenc, akinek a vezetésével a lángvágás hatását vizsgálom növelt szilárdságú acéllemezek mechanikai és mikroszerkezeti jellemzőire. A témával kapcsolatban a tanszék korábban elkészített munkáit és a felhalmozott tudástőkéjét bővítem.


Napjainkban nagyszilárdságú acélokat egyre több műszaki területen alkalmaznak. Legjelentősebb előnye, hogy kiemelkedő szilárdsági tulajdonságaiknak hála jelentősen csökkenthető az ilyen acélból készült szerkezetek önsúlya. A kisebb szelvényvastagságnak köszönhetően kevesebb alapanyag szükséges, mely a gyártási költség csökkenését eredményezi. A felhasználási területek közül kiemelkedő a járműipar, hiszen a járművek csökkenő önsúlya egyre kevesebb fogyasztást eredményez, valamint az építészeti fémszerkezeteknél is kihasználják a nagyszilárdságú acélok nyújtotta előnyöket.


Kutatásom során S460NL, P460NL2 és S690QL anyagminőségű lemezeket vizsgálom. A kutatás célja feltárni, hogy a lángvágás során milyen mikroszerkezeti, és ezzel összefüggő mechanikai tulajdonság változások jöttek létre az anyagokban. A mikroszerkezeti változásokat mikroszkópi csiszolatok tanulmányozásával állapítjuk meg. A mechanikai tulajdonságok meghatározására Vickers keménységmérést, és Charpy-féle ütőmunka vizsgálatot alkalmazunk.