Kecskemét a 3D nyomtatás fellegvára

A napokban Kecskemétre érkezett az Ökodome csapata, akik jelenlegi víziója egy kupolás kísérleti szauna létrehozása 3D nyomtatással vályogkeverékből, melynek különlegessége, hogy a tető szerepét egy nyomtatott kupola venné át, ezzel kiváltva a hagyományos tetőszerkezetet. Így a 3D nyomtatott vályogépület nem csupán gyorsabban és ökologikusabban épülhetne, hanem olcsóbb is lenne. Többszáz cég foglalkozik világszerte épületek 3D nyomtatásával, és bár kísérletek folytak, nyomtatott kupolával rendelkező épületet egy cég sem kínál.

 

Napjaink építőiparát meghatározzák a maximális gépesítést és az emberi erőforrás minimalizálását célul kitűző törekvések. Ennek a folyamatnak meghatározó jelensége a 3D nyomtatók építőipari megjelenése. Az Ökodome csapata célul tűzte ki, hogy ezen új és reményteli építőipari trendhez társítsák a vályog alapú építést, így környezetbaráttá és fenntarthatóvá téve a technológiát. 

 

Az Ökodome csapata 2022-ben kezdte meg alkalmazott kutatási-fejlesztési munkáját az olasz Delta WASP cég nagyméretű, kísérleti “WASP Crane” 3D nyomtatójával. Az első évben két építményt készítettek el: A Világ első 3D nyomtatott Tyúkólját és a Regio Earth fesztiválon élő nyomtatásban létrejött Pavilont. Mindkét épület helyi vályogból készült, függőleges falakkal rendelkezik és hagyományos (azaz: nem nyomtatott) tető fedi. Középtávú céljuk egy 8 méter átmérőjű, 2 szintes családi háznak/öko szállásnak alkalmas, természetes anyagból készült épület kinyomtatása megfizethető áron.

 

A cég épp oly innovatív gondolkodású, mint a Neumann János Egyetem, ezért is fogjuk bővíteni az oktatási portfóliónkat az épületnyomtatással, melyben az Ökodome csapata is részt venne, így garantálva a naprakész, elsőkézből származó tapasztalati tudás átadását.

 

Ha téged is érdekel a 3D nyomtatás és szeretnél megismerkedni a 3D nyomtató eljárások mellett a háznyomtatással is, jelentkezz hozzánk szakmérnöknek vagy szakembernek.

 

A képzésről bővebben itt olvashatnak:

https://ijat.hu/oktatas/szakiranyu-kepzeseink/additiv-gyartastechnologiai-szakmernok