1. 2022-es TDK kiírás
  2. Mi a TDK?
  3. TDK munka kiírások a GAMF Karon
  4. Hogyan TDK-zz?

2022-es TDK kiírás

Kedves Érdeklődők!
Kihirdetésre került az idei TDK felhívás, az alábbi linkek elérhető a felhívás tartalma és a jelentkezéshez szükséges dokumentum is.

GAMF TDK felhívás

Jelenlegi témáink az alábbi linken érhetőek el.

 

A tudományos és művészeti diákköri tevékenység (TDK)

[Forras: https://otdt.hu/]

 

"A magyar iskolarendszer, a magyar felsőoktatás világszínvonalú eredményeiben mindig jelentős szerepet játszott a tanár-diák bensőséges szakmai és emberi együttműködése, amely az elmúlt hat évtizedben tudományos diákköri tevékenységként vonult be a hazai felsőoktatás történetébe.

A magyar iskolaügyben, a felsőoktatásban mélyen gyökerező önképzőköri tevékenységet, mintegy tovább hagyományozva az ötvenes évek elején a hallgatók egy részében megnyilvánult önképzési szándék, a minőségi képzés iránti igény, a felsőoktatási tudományos utánpótlás elősegítésének szándéka hívta életre. A hazai felsőoktatásban a tehetséggondozás legfontosabb, legjelentősebb formája a tudományos diákköri tevékenység, a TDK.

A több évtizedes múltra visszatekintő tudományos diákköri mozgalom a felsőoktatás terén zajlott tehetséggondozás leghatékonyabb formájaként bontakozott ki hazánkban. Az önképzés, az elitképzés és a tudósképzés színtere, ahol a kiemelkedő tudósok, mesterek körül kialakuló, serkentő és demokratikus légkör iránt fogékony, tehetséges hallgatóknak az első tudományos sikerek élményét adja.

A hallgató-tanár műhelymunka olyan szakmai, emberi kapcsolat, amely hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatóban kialakuljon a kitartó munka iránti belső igény, hogy elsajátítsák az érvelés képességét, amely egyrészt jelenti a saját szellemi tevékenységük melletti érvelés képességét és a másik fél szakmai tevékenységének megismerését, elfogadását, azaz a szellemi hozadék iránti tiszteletet és alázatot, amelyek a legalapvetőbb kutatói tulajdonságok. Az intézmények oktatóinak, kutatóinak pedig lehetőséget ad a diákok szakmai jártasságának megismerésére, a szakmai utánpótlás, a PhD-képzésre jelentkezők érdemi kiválogatására.

Mára már az ország csaknem minden felsőoktatási intézményében folyik tudományos diákköri munka. Az utóbbi időben nőtt az egyházi intézmények, alapítványi iskolák és a határon túli felsőoktatási intézmények diákköreinek száma, valamint a művészeti egyetemek, karok, tanszékek bekapcsolódása már szinte teljesnek mondható. Arra, hogy valóban tehetséges, kiváló képességű szakemberek kerülnek ki ezekből a tudományos diákkörökből, igen meggyőző bizonyíték, ha az MTA doktorainak, valamint a rendes- és levelező tagjainak névsorát, és írásos bemutatkozásukat megnézzük. Ekkor kiderül, hogy szinte mindenki diákkörben kezdte tudományos pályafutását, itt írta első dolgozatát, s köztük szép számmal vannak olyanok, akik ma is TDK-témavezetők, s olyanok is, akik kiemelkedő diáktudományos tevékenységét segítő tanári munkájukért Mestertanár Aranyérem elismerésben részesültek, vagy az OTDT egyéb rangos kitüntetéseinek birtokosai.

A tudományos diákkörökben tevékenykedő tehetségekkel való foglalkozás az oktatásért felelős minisztérium számára is kiemelten fontos feladat. Ezenkívül a tudományos diákköri munkát egyre szélesedő támogatói kör segíti: különböző szakalapítványok, minisztériumok, közéleti személyiségek, illetve cégek, vállalkozások."

 

TDK munka kiírások a GAMF Karon

 

Kedves Hallgatók!

A Kari TDK Konferencia évente kerül megrendezésre november végén, tehát TDK dolgozat elkészítésére minden évben van lehetőség.

Érdemes már tavasz elején jelentkezni, hogy legyen idő a kutatásra!

Amennyiben kedvetek támadt kutatási munka végzéséhez és dolgozat készítéséhez, kérjük, keressétek fel valamelyik tanszéket és érdeklődjenek az ottani oktatóknál!

Az IJAT-on választható témák feltöltése folyamatos, de saját ötlettel is lehet jelentkezni.

 

Hogyan TDK-zz?

 

1. Témaválasztás

Van olyan téma, tudományterület, ami különösen érdekel? Amiben szívesen elmélyülnél, szívesen kutatnád? Válassz egy olyan témát, ami nemcsak érdekel, és szívesen körbejárnád, de az arról készült kutatásodat örömmel bemutatnád másoknak! Ha nincs saját ötleted, de szívesen kutatnál, nézz körbe az egyetemen: milyen TDK-műhelyek, csoportok működnek, akik segíthetnek a választásban!

2. Témavezető választás

Ha megvan a témád, derítsd ki, hogy melyik oktató vagy kutató tudna segíteni a pályamunkád megírásában! Van, aki fordítva választ – először egy szimpatikus mentort kér fel, aki inspirálja, akivel jól tud együtt dolgozni, majd az ő hatására választ magának kutatási témát.

3. Kutatás

Ez a TDK lényege. Több vagy, ha kutatsz, felfedezel és kételkedsz. Tudj meg mindent a témádról, ásd bele magad, igazold a hipotézised, vagy derítsd ki, hogy téves elképzeléssel indultál el! Végezz saját kutatást, ami még senkinek nem jutott eszébe vagy amivel mások elméleteit támasztod alá!

4. Pályamunka megírása

A pályamunka megírása egy hosszabb folyamat. A pályamunka általában egy 20-50 oldalas publikáció, amely tartalmazza a kutatási eredményeket és módszereket. Érdemes úgy nekikezdened, hogy előtte elolvasod az OTDK-n megpályázni kívánt szekció pályamunkáinak tartalmi és formai követelményei.

5. Jelentkezés az intézményi TDK-ra

Intézményi vagy kari tudományos diákköri konferenciát minden magyarországi felsőoktatási intézményben tartanak félévente vagy évente. Az egyetemeden tartott TDK konferenciákról és a jelentkezésről a TDT-felelősöd tud tájékoztatást adni, őt itt találod: https://otdt.hu/intezmenyeknek/tdt-felelos

6. Részvétel az intézményi TDK-n

Ez nagyon izgalmas esemény: végre előadhatod a pályamunkádat és meghallgathatod, hogy a többi hallgató meddig jutott el a saját kutatásában. A zsűritagok, oktatók/kutatók véleményt mondanak, pontoznak és tanácsokat adnak, hogyan haladj tovább a kutatásoddal. Két lehetőség van: 1. Ha nem javasolják részvételedet az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, akkor lépj vissza a 3as vagy 4-es pontra, érdemes tovább dolgoznod a kutatásodon, hogy a következő intézményi TDK-n felkészültebben indulhass. 2. Ha a pályamunkádat javasolják OTDK részvételre, akkor HURRÁ – tovább léphetsz a következő pontra!

7. OTDK regisztráció

Ahhoz, hogy benevezhess az OTDK-ra, regisztrálnod kell az OTDT online rendszerben: https://online.otdk.hu/ Az intézményed a TDK-konferencia után megadja nekünk az e-mail címedet, ahova küldünk neked egy linket és a belépési adataidat.

8. Pályamunka feltöltése és a megfelelő szekció

Az intézményi TDK-t követően töltsd fel az online rendszerbe a pályamunkád és válaszd ki a 16 tudományterületi szekció közül azt a szekciót, ahova szerinted a legjobban illik. Ezt optimális esetben persze már a négyes pontnál megtetted, és a kiválasztott szekció előírásainak megfelelően készítetted el a pályamunkádat, amit így most nem kell átformáznod, lerövidítened stb.

9. Nevezés az OTDK-ra

Nevezni csak az tud, aki részt vett az intézményi TDK-n és javasolták továbbjutásra és időben feltöltötte a pályamunkáját az online rendszerbe. A nevezési időszak minden páros év szeptemberétől az adott szekció nevezési határidejéig tart. A szekciók nevezési határidejét itt találod: https://otdt.hu/aktualis-otdk A nevezés menetéről pedig a szekciód felhívásában találsz részletes leírást: https://otdt.hu/szekcio-felhivasok

10. Részvétel az OTDK-n

Ha már idáig eljutottál, biztosan tudod, hogy a jelentkezésedet és a részvételedet a szekciód honlapja és Facebook oldala is segíti, ott minden infót megtalálsz. Megszívlelendő tanács: ha már ott vagy az OTDK-n, érdemes a konferencia 2-3 napján végig jelen lenni. Meghallgatni a társaid előadásait, ismerkedni a tagozati üléseken, a lazulós programokon. Igazából ez a legjobb része az OTDK-nak!